Den eviga gröten

Jag har någon form av hatkärlek till gröt. Ibland är konsistensen det värsta jag kan tänka mig och grötgrytorna drömmer jag mardrömmar om, men andra dagar kan jag längta efter det. Genomgående är att jag väldigt ofta äter gröt när jag är ute på äventyr. Absolut mest blir det när jag kan få någon annan att fixa grötdisken, genom att förbereda hela frukosten eller liknande. I början kändes det som en bra idé att ha en massa havregryn i packningen och portionera upp utifrån hur hungriga vi var varje morgon men den idén föll snabbt bort till förmån för portionsförpackningar. Det har blivit en del av sommarplaneringen att packa grötpåsar för att få till olika goda smaker, konsistensvariation och liknande. Det viktigaste för min del har varit att undvika att äta likadan gröt för ofta.

Grunden

Den första viktiga planeringsdetaljen var att ta reda på hur mycket vi äter när vi är ute. Äter jag gröt hemma en vanlig dag är 3/4 dl havregryn lagom men på äventyr är 1 dl perfekt. Sambon ligger på 1,5 dl havregryn så målet är att varje grötportion ska bestå av 2.5 dl av grynen.

Majoriteten brukar vara havregryn men sen är det vad vi har hemma. Mest är det flingor för att vara snabbtillagat. För att skynda på tillagningen och bli mätt snabbt så brukar det åka i upp till en matsked chiafrön. I och med chiafröna så kan jag även välja att göra over night oats, vilket innebär att maten ligger i blöt över natten och äts kall.

Exempel på innehåll:

  • Amarantflingor
  • Puffad quinoa
  • Hirsflingor
  • Boveteflingor
  • Krossat bovete
  • Frön

Sen tillkommer eventuell sötning, frukt, bär och kryddor som vi inte räknar in i grundmängden.

Grötvätska

Som vätska till gröten har vi oftast småförpackningar som går att förvara i rumstemperatur. Alternativ är torkade mjölkvarianter, vilka också går att blanda i från början (vilket verkar vara hur det hanteras i köpta grötportioner). Det finns säkert de som föredrar vatten, juice eller helt utan men jag är inte en av dem.

Förra resan följde det med Oatleys chokladdryck och neutrala havredryck, Alpros mandelmjölk och literförpackningar av iKaffe som vi fick ha i termos över dagen för att den inte skulle bli dålig i sommarvärmen. Det finns små förpackningar av sojamjölk men jag brukar hålla mig ifrån den då bönor inte är så bra för mig.

Övrigt innehåll

Det är nu vi kommer till det riktigt viktiga som gör att sådana som mig inte tröttnar direkt och ger upp. Smaksättning, konsistensvariation och sötning.

  • Saffran
  • Choklad och kakao
  • Kanel
  • Kardemumma
  • Chaiblandning (kanel, kardemumma, ingefära osv)
  • Torkade och malda bär
  • Torkad och mald frukt
  • Krossade nötter
  • Müsli

Sötning kan vara socker, kokossocker, sötströ och annat torrt, men även sirap, honung och liknande som ringlas över efteråt.

Det går att släpa med sylt i småförpackningar med för den som inte vill ha allt torkat.

Recept

Det här är de vi tar till efter iskalla nätter, när gråtrutar hållit en vaken från småtimmarna, efter dagar av ösregn och allt är blött eller när kroppen gnäller och bara vill somna om.

Saffrangröt

  • 2.5 dl havregryn
  • 2-3 msk socker
  • 1 pkt saffran
  • 0.5-1 dl torkade blåbär
  • Lagom mängd vatten

Kokas ihop och äts med mandelmjölk.

Chokladgröt

  • 2.5 dl blandade gryn (kan gärna vara lite grövre blandning)
  • 2-3 msk socker
  • 2 tsk kakao
  • 0.5-1 dl chokladknappar eller hackad choklad
  • Lagom mängd vatten

Kokas ihop och äts för sig, med chokladhavredryck eller neutral havredryck.

Kommentera