Hoppa till innehåll

Äppelsoppa

Efter några trådar på fb om olika saknade varianter av varma koppen (påssoppa) kom jag slutligen igång med att lösa min saknad efter varianten äppel/kanel.

För andra som är sugna på att experimentera är innehållslistan på originalet: Socker, äpple 30 %, potatisstärkelse, kanel, syra: citronsyra, vitamin C, palmfett.

Efter några olika tester landade jag i två versioner, båda är uppmätta för att blandas ner i 1 dl kokande vatten.

Äppelsoppa med vaniljsocker

Blandas ut i 1 dl kokande vatten

  • Vaniljsocker (garants eko, innehåller lite potatisstärkelse): 6,5 g
  • Frystorkat äppelpulver: 3,5 g
  • Potatisstärkelse: 1,5 g
  • Kanel: 0,3 g
  • Citronsyra: 0,3 g

Äppelsoppa med vaniljpulver

Blandas ut i 1 dl kokande vatten

  • Florsocker: 6,5 g
  • Frystorkat äppelpulver: 3,5 g
  • Potatisstärkelse: 1,7 g
  • Vaniljpulver: 0,4 g
  • Kanel: 0,3 g
  • Citronsyra: 0,3 g

Skillnader från originalet

Det som saknas är att jag inte haft några äppelbitar utan enbart pulver, hoppade över askorbinsyran i de sista versionerna för att det blev lite knöligt att mäta upp de små mängderna av både citronsyra och askorbinsyra så valde enbart citronsyra och hoppade över palmfettet. Utöver det har jag lagt till vanilj för att det kompletterar äpple och kanel bra. Syra och sötning kan behöva justeras beroende på vilken äppelsort som torkats.

Dubblar man mängden potatismjöl så blir den riktigt tjock, misstänker att en dubbling till skulle leda till krämkonsistens. Värt att testa om man är sugen på kräm ute på äventyren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.