Hoppa till innehåll

Äventyr!

I veckan fick jag syn på ett väldigt trevligt initiativ från Angeliqa Mejstedt som står bakom vandringsbloggen. Tillsammans med Morakniv har hon startat initiativet kvinnliga äventyrare.

#kvinnligaäventyrare är ett samarbete mellan Morakniv och Vandringsbloggen. Syftet är att inspirera och peppa kvinnor att upptäcka natur och friluftsliv. Helt enkelt att hitta sitt alldeles egna äventyr.

Själv har jag aldrig känt mig träffad av termen äventyrare. Den symboliserar för mig något stort och strapatsrikt. Vänder vi oss till Svenska akademins ordbok så får vi läsa följande:

ä`ventyr
o­vanlig, spännande och farlig upp­levelse särsk. om (längre) färder i av­lägsna om­råden, med in­slag av upp­täckter, strapatser 
 

Och det är väl precis där tanken spricker för mig, begreppet äventyrare känns inte som att det passar mig, samtidigt som jag tänker att jag ger mig ut på äventyr ibland. Identiteten saknas men jag älskar initiativet. Tycker det är så bra att dessa starka, inspirerande människor får synas allt mer även i Sverige. Det ger något att drömma om, en känsla om att kanske höra till lite mer i friluftsvärlden.
Förra året började jag utöka mitt flöde på instagram för att hitta inspiration som träffade mig personligen och insåg snabbt att Norge kommit många steg före oss. Där fanns många lätthittade initiativ och stora konton att följa, till exempel min stora favorit Turjenter.
Det kan nog vara svårt att förstå för de som redan ser personer som ser ut som de själva överallt i tidningar, reklamblad och på hemsidor. Det har skett många framsteg på området men det räcker inte än. Det här berör bara en av alla mindre synliga grupper inom friluftsvärlden men min förhoppning är att det ska finnas plats för fler framöver. Det behöver vi för att kunna fungera och utvecklas framåt.
Men för att återvända till begreppet äventyr så finns de där i lite lagom form. I förra veckan i form av för mig långa längdturer på kalfjället, i somras i form av kortare vandringsturer i Jotunheimen och på Hardangervidda. Det är inget som sticker ut på något sätt och det är tusentals som gör samma resor men de sticker ut för mig. Vad jag desto oftare hamnar ute på är de där små vardagsäventyren, det är fördelen med nykonstruerade eller sammansatta ord, de kan få lite vidare betydelser och i det här fallet även rymma allt jag ger mig ut på. Tills äventyren blir lite större får jag fortsätta drömma om att en dag också kunna känna mig som en äventyrare, tills dess tänker jag fortsätta att duga som jag är och njuta av småturer med termosen till närliggande sjöar och fina rastplatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *