Hoppa till innehåll

Glutenfri pannkaksmix ”tillsätt bara vatten”

Det är lätt att hitta mat och mixer om all mat är ätbar för en. Men efter lite äventyr med tråkiga matutbud så är det nu dags att lägga ut lite förslag och recept. Våra problem och utmaningar har varit att jag äter utifrån fodmaps för att hantera min ibs vilket leder till att vanliga ingredienser som laktos, vete, korn, råg och vanlig lök går bort och mitt resesällskap är vegan. Jag kommer att försöka märka upp matinläggen med vad som är exkluderat.

Sen jag skrev det här inlägget har mjölmixen jag rekommenderat blivit väldigt svår att hitta så jag har gjort en egen variant baserad på ingredienserna. Receptet på mjölmixen finns länkat nedan.

Recept:

  • 2 dl Mjölmix
  • ½ tsk salt
  • 6 msk skummjölkspulver eller sojamjölkspulver (Pulver motsvarande 4 dl mjölk)
  • 3 msk heläggspulver (Pulver motsvarande 3 ägg)
  • Olja till stekning

När det är dags för tillagning, ta lika delar vatten och pulver och låt stå några minuter. 1/2 dl av pulvret gav mig en stor pannkaka (i vanlig stekpanna) eller två små som var lagom för trangias 27-panna. Stek i så mycket olja du vill, beroende på kök.

Tillbehör

Sen vad just du föredrar till pannkakor är svårt att veta. Jag hade med mig lönnsirap, kanel och hemgjord granola/müsli. Alternativ kan vara socker, sylt, honung eller lite svamp som hittats längs vägen.

Torrmjölk och torkat ägg från friluftsmat.nu

Ett alternativ för att få det mjölkfritt är att använda kokosmjölkspulver men tänk då på att många kokosmjölkspulver fortfarande kan ha tillsatser av mjölkprodukter. Vi beställer våran från kokosmjölk från www.realfoodsource.com, det finns med flera fetthalter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *