Hoppa till innehåll

Låtefossen

Söder om Odda passerar vägen längs ett flertal ordentliga forsar/fall och just Låtefossen är den som är svårast att missa då forsen fortsätter ner under vägen.

 
Även om vägen breddats mycket vid ena sidan så är det ofta mycket bilar på sommaren. Kör försiktigt här oavsett om du ska stanna, köra ut från parkeringen eller bara åka förbi. Det är inte ovanligt att bli fast på parkeringen ett bra tag när några bussar ställt sig utanför, vilket går att se på bilden nedan. I den lilla stugan går det att få fika, våfflor och självklara inslag som vykort och liknande. Det går även att komma lite närmre vattnet mot klipporna men de är för det mesta ordentligt blöta och sliriga då vatten skvätter upp och ångar upp från forsen.

Vill du se forsen från ett annat håll så gå över bron, det är ont om plats för parkering med annat än cykel så det är bäst att ta sig till fots. Gå upp till vänster precis efter bron där stigen börjar leda slingrande uppåt med stenmurar som stöd.

Och den slingrar sig verkligen upp. Så här ser den ut ovanifrån.

Ovanför den slingriga biten har du perfekt utsikt över Espelandsfossen och sen delar sig stigen och du kan gå ut på gräskullen eller klättra ännu längre upp mot klipporna.
Fotot nedan är taget precis ovanför gräskullen och upp mot ena delen av Låtefossen innan den går ihop till en enda stor ström. Här uppe är det mycket mindre folk och det går bra att sitta en stund och fascineras över forsens storlek och styrka och hur vackert det mäktiga i naturen kan vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *