Potatissoppa

Efter en lång stund när vi mer eller mindre gått i ide över den mörka årstiden har receptnyfikenheten vaknat upp igen. Något jag saknat är egna varianter på soppor liknande varma koppen. Det här är första riktigt lyckade testet och jag hoppas på fler framöver.

Potatisen jag använt är ett ekologisk potatismos från terra sana. Det är fina flingor som löser upp sig snabbt och enbart rosmarinextrakt som annan ingrediens. Att använda vanlig torkad potatis skulle inte alls ge samma resultat tyvärr. Mest likt är pulvermos i hur det beter sig. Nyligen har Eldorados pulvermos fått nytt recept där mjölken åter igen har plockats bort så den kan nog vara värd att testa med.

Kycklingbuljong

  • 5 dl näringsjäst (flingor)
  • 5 msk salt
  • 4 msk basilika
  • 4 msk oregano
  • 4 msk rosmarin
  • 1 msk ramslök
  • 1 msk peppar

Mixa blandningen och häll upp i burk. Ta 1/2 msk av blandningen till 1 dl vatten för att använda i vanlig matlagning.

Potatissoppa

  • 5 dl torkade potatisflingor eller ca 200g pulvermos med så få extra ingredienser som möjligt
  • 5 dl mjölkpulver (soja, ko eller annat)
  • 2 msk kycklingbuljong
  • 2 tsk persilja
  • ½ tsk ramslök
  • ½ tsk timjan
  • 2 krm gurkmeja

1 dl av blandningen till 2 dl varmt vatten. Rör runt och ät.

Kommentera