Hoppa till innehåll

Skakkaffe, den nya innedrycken

  • Mat

I år är det konstanta uppdateringar om skogsbränder men fint nog har det kontrats i friluftsgrupper med mattrådar om eldningsfri mat. Många har påpekat saknaden av kaffe och några nämnde tanken att göra iskaffe av snabbkaffe. Först avfärdade jag tanken i och med att jag inte är så förtjust i snabbkaffe, men efter några till inlägg på samma tema insåg jag att det kanske var smartare att åtminstone testa först.
Lika bra att ta en snabb genomgång av mina kaffepreferenser. Jag är en mespropp när det kommer till kaffe, vill ha mellanrostat med mycket mjölk och ofta med socker. Ute på bilresor blir det gärna de färdiga iskaffesorterna som går att hitta i kyldiskar lite här och var. Smaksatt latte är en absolut favorit och till vardags blir det ofta kaffe med iKaffe (havredryck) och lite kanel. Det här innebär ju vissa problem när det kommer till resor. Färdigblandade varianter resulterar i höga kostnader i längden och mycket onödigt skräp, för att inte tala om att jag egentligen borde krångla ännu mer och köra på laktosfria varianter.

Grundingredienserna är lätta att variera på de flesta plan utom just snabbkaffet. Jag använder mig av garants ekologiska mellanrost.
Första steget är att fylla på med vätska. Vatten, växtmjölk, komjölk, iKaffe eller vad som nu föredras. Det är viktigt att det finns lite luft kvar i flaskan så i fallet med en flaska på 5 dl så lämna 1 dl tom. Det ger bra fart i mixandet och ett fint skum.
Andra steget är smaken. Tillsätt kaffe, eventuellt socker och kryddor.
Florsocker löser sig snabbast men andra sorter kan användas för annan smak. Kokossocker löser sig snabbt det med och ger en liten karamellton till kaffet.
Kryddor kan vara exempelvis kanel, kakao, vanilj eller annat du tycker är gott i kaffe.
Sista steget är om du vill använda dig av pulvermjölk. Det finns bland annat helmjölkspulver, skummjölkspulver (även i vanlig mataffär), laktosfri pulvermjölk, sojamjölkspulver, mandelmjölkspulver och kokosmjölkspulver.
Skruva åt ordentligt och skaka loss. Växtmjölkpulver kan behöva stå en stund för att bli bra, experimentera utifrån dina favoriter.
En enkel blandning med florsocker, snabbkaffe, vatten och iKaffe gav en smak som mer än väl motsvarar de dyra iskaffesorterna jag tidigare köpt. Med tanke på att det ofta ligger en iKaffe i bilen så kommer det nu att åka ut en bytta med snabbkaffe och florsocker för vad som känns som oändliga mängder gokaffe. Så, hoppa på den nya trenden skakkaffe och var en av de coola kidsen.

Här är det dock svårt med exakta recept. Vi är så olika i hur vi tar oss fram, om vikt är prioriterat eller ens kaffesmak.
Såhär är min favorit nu:

  • 2-2.5 dl vatten
  • 1-1.5 dl iKaffe
  • 2-2.5 tsk snabbkaffe
  • 2-6 tsk florsocker

Alternativ:

  • 3 dl vatten
  • 4 msk skummjölkspulver (Semper)
  • 2 tsk snabbkaffe
  • 2-6 tsk florsocker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *