Hoppa till innehåll

Töllstorp

Runt Töllstorp som ligger i Gnosjö finns ett flertal rundor. Allt från korta motionsbanor med asfalt för löpning och längdskidåkning, till lite längre stigar och mountainbikevägar. Det finns flera startpunkter, exempelvis vid idrottsplatsen och borta vid industrimuseumet. Nära idrottsplatsen finns även ett ordentligt utegym.
DSC00780
Skogen är väldig mysig och när vi gick där sist var den full med blåbär och hallon.
DSC00731
Till största del är det barr- och blandskog men även ett kalhygge passeras på vägen bort mot sjön.
DSC00719
Längs med stigarna finns det gott om rastplatser och viloplatser.
DSC00720 DSC00723  DSC00735
DSC00739
DSC00748
Det riktigt intressanta kommer när man närmar sig de små husen. På området finns nämligen ett stort antal byggnader med vattenhjul. Vissa dagar håller området öppet så att det går att se exakt vad hjulen driver i form av bland annat räckhammare och sågar.
DSC00755
Mycket av fokuset i töllstorps lilla industri är saker tillverkade av metalltråd. I husen nedan går det att se vävning av metallnät, finsmide och lite längre bort finns ett hästtråddrag.
DSC00763
Tyvärr brann kvarnen ner under sommaren. Där har man under de öppna dagarna kunnat köpa kvarnmalet rågmjöl och få recept på gnosjölunsar, vilket är något som jag ätit många av under min uppväxt. Bilden nedan är tagen midsommarafton.
20160624_204504
Bilden nedan är samma område en månad senare, nu helt förstörd. Det är hemskt att se förstörelsen och jag lider med de som har hand om området men det är samtidigt intressant ur ett arkeologiskt perspektiv att se vad som blir kvar och hur byggnader faller vid brand.
DSC00767
För att avsluta lite mer positivt återvänder vi till skogen igen. Det är ett vackert område och spännande med all historia som går att lära sig längs vägen. Väl värt ett besök!
DSC00773 Mer information och kartor finns hos Gnosjö Kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *