Hoppa till innehåll

Vøringsfossen

Stora mäktiga vattenfall är ju rätt häftigt i sig, och att lämna utsiktspunkterna och gå riktigt nära är en väldigt speciell upplevelse. Vid Vøringsfossen finns just den möjligheten att komma mycket nära.
Ledbeskrivning:  Ut.no
Själva turen blir ca 2.4 km tur och retur om ni tar er över bron. Enligt ut.no tar turen ca 1,5 timmar enkel sträcka. Det tog oss ungefär 2,5 timmar att ta oss ner och tillbaka. Rekommendationen är vuxna vandrare men även större barn kan klara av turen.

Efter en tunnel eller två i Måbødalen gäller det att få stopp på bilen eller cykeln. Cykelväg finns som går lite omlott om bilvägen med egna tunnelvägar där bilarna inte längre kan köra.

Den smala asfalterade vägen leder ner från parkeringsplatsen som i sig inte är så stor. Det får plats några bilar på varje sida men är det fullt är det bara att köra vidare och återkomma vid något annat tillfälle.

Vägen fortsätter sedan längs cykelvägen som går utanför de branta väggarna istället för att som bilvägen gå in genom berget. Här kan vi se upp till de båda större utsiktsplatserna.

Vägen ner mot forsen har varit tydligare utmärkt. Nu när vi var där 2016 var det bara stolpen och skyltfästet som satt kvar. Där den låga muren tog slut var det bara att svänga av rakt ner.

Stigen är smal och till och från brant, utan mer säkerhet än träden som står runtom. Det är en bit att ta sig ner till forsen och en eller två stavar kan vara gott att ha med för att få lite extra stöd.

Bit för bit öppnar skogen upp sig och väl nere nära forsen ligger många stenras där träden inte hunnit få nytt grepp än.

Vyn som syns är helt fenomenal åt alla håll. Upp längs de branta väggarna och längs forsen.

Efter skogen varierar leden mellan stig med mycket steninslag och hela sträckor med stenblock där väggarna rasat ner. Lederna är ordentligt utmärkta med sommarleds-T även om första skyltningen ner mot stigen saknades.

 
1988 Skedde en större olycka i tunnlarna vid dalen där en busslast med elever kördes in i tunnelväggen. Krocken var ett försök av chauffören att undvika en än värre olycka längre ner då bromsarna ska ha slutat fungerat. 16 omkom den gången. Det har skett många fler olyckor i området då det är många tunnlar på rad med runt 8% lutning. Spår från tidigare olyckor går att se nere längs stigen och det blir en effektiv påminnelse om att köra försiktigt och hellre ta många pauser än att köra på när bromsarna går varma i backarna.

Den officiella leden tar slut inom säkert avstånd från fallet och vi får en varning om att fortsatt vandring sker mer lite större risk. Det är också så att det är först här nere det finns information om själva leden tillsammans med karta.

Efter informationsskylten finns det ännu fler fina fotomöjligheter och det gäller ju att passa på, om inte för annat är att det kan vara rätt kul.

För att fortsätta väntar en bro som sett sina bästa dagar, ena vajern sitter inte fast på den ena sidan och den andra är ihoplappad några gånger. Rekommendationen är att gå en i taget för att skona bron och sig själva.

Även om vädret är torrt så yr det upp mycket vatten från fallen vilket gör stigen efter bron till en lerig sörja med lite stenblock som stabilitet. Gå försiktigt och inte längre än du klarar. Det är krångligt att hoppa tillbaka om vrister stukas eller benbrott sker.

Leden är ingen runda så när du gått så långt du vill och klarar är det dags att vända tillbaka samma väg som du kom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *