Hoppa till innehåll

Wibecksleden och skogstrollens stig, Store mosse

[otw_shortcode_info_box border_type=”bordered” border_style=”bordered” rounded_corners=”rounded-10″]Sträckor:
Wibecksleden 1,2 km
Skogstrollens stig 500m
Dricksvatten i kran vid parkeringen
Dass vid parkeringen
Soptunnor vid parkeringen
Grillplats nära fågeltornet och vid naturum
Fikaplatser med bord och bänkar runt naturum och längst bort på Wibecksleden
Fikaplats med tak vid naturum
Laddplats för elbil
[/otw_shortcode_info_box]Runt store mosse finns ett flertal leder. Denna gång är det dags att ta upp de kortare lederna som utgår från Store mosse naturum. Parkeringsplatsen ligger snällt längs väg 151 mellan Hillerstorp och Värnamo. Det finns en busshållplats som trafikeras av buss 201 och numera går det att cykla utan att behöva hålla sig på bilvägen. Mellan Hädinge och Kävsjö går den nylagda cykelvägen, resten av vägen från Hillerstorp eller Värnamo går på grusvägar.

Den stora parkeringen huserar allt från elbilsladdare till ett väldigt gulligt dass, dricksvatten och en sopstation. Det finns nu även en ställplats för husbilar och liknande och under sommaren 2017 ska det även finnas en matvagn.

Nära Naturum finns ett stort och fint fågeltorn med möjlighet till hiss upp en bit. För gående går det att fortsätta flera våningar till och få så hög utsiktspunkt som möjligt.

Första våningen upp innehåller möjligheter för utbildning, det går att lyssna på fågelljud, läsa om mossen och mer fågelinformation.

Hela första våningen är inglasad så där är behagligt att besöka även i tråkigare väder. Redan på denna våningen är utsikten riktigt bra. Ta gärna med egen kikare!

Väl uppe är du i höjd med eller över de omgivande träden. Det finns pallar att slå sig ner på längst upp.

 Det nyaste tillskottet vid naturummet är skogstrollens stig, en mysig runda kantad meden berättelse, blandad fakta, lekmöjligheter och fina träfigurer. Sträckan är 500m och bör gå bra även för de mer lättuttråkade då det händer mycket längs sträckan.
 
Tillbaka vid naturummet finns fikaplatser under ett stort tak med utsikt över småfågel matningen. Runtom finns flera grillplatser.

Åt andra hållet hamnar vi vid Wibecksleden, en snäll sträcka på totalt 1.2 km. Vid naturum finns ljudguide att låna och för seende finns guider i postlådan vid ledstarten.

Längs vägen står numrerade stolpar som förklaras av guiden. Det kan vara allt från en typ av miljö till trädsvampar.

I bortre änden av leden väntar en fikaplats med gott om plats för både hjulburna och gående. Delar av leden renoveras men det kan fortfarande finnas plankor som inte är utbytta än så rulla försiktigt nära kanterna.

Vid mitt senaste besök var det lite fuktigt och stora delar av grusbitarna låg under ett tunt lager vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *